print deze pagina
Aanmelden voor de online cursus

maandag 30 oktober 2023

Online Bijbelstudie over het Evangelie naar Johannes

Guido Reni, 1630

Online leerhuis Van hart tot hart. Een Bijbelstudie over het Evangelie naar Johannes

 “In het begin was het Woord, het Woord was bij God en het Woord was God”. Met deze bekende woorden begint het Johannesevangelie. Daarmee verwijst de schrijver Johannes direct naar het scheppingsverhaal van Genesis 1 en hij legt de verbinding tussen de schepping van de wereld en dat wat de wereld nog mist. Want: “de wereld is door Hem ontstaan en toch kende de wereld Hem niet”. Maar dan getuigt Johannes dat Jezus het mens geworden Woord is en dat “wie in Hem geloven het voorrecht hebben om kinderen van God te worden”. Het hele evangelie draait erom om aan de hand van het leven en het onderwijs van Jezus, duidelijk te maken hoe we dat kunnen worden.

Jezus toont zich in het getuigenis van Johannes als de lijdende knecht (Jesaja 52 en 53) en doet een uitnodiging van hart tot hart “opdat u gelooft dat Jezus de Messias is, de Zoon van God, en opdat u door te geloven leven ontvangt door zijn naam” (Joh 20:31).

In dit najaar kun je weer deelnemen aan de Bijbelstudie Online. In vier avonden bespreken we delen uit het Evangelie naar Johannes. Het is een zorgvuldig gecomponeerd evangelie waarin het getal zeven vaak naar voren komt. Zeven is het getal van de schepping en van de volheid en het komt naar voren in Jezus’ uitspraken, zijn wondertekenen, ontmoetingen en meer (kun je ze allemaal vinden?). Maar Johannes is vooral een bijzonder Bijbelboek met spannende randjes waarin Jezus voortdurend met tegenstand te maken heeft. We gaan hier in de studie op in, om samen te ontdekken wat de werkelijke boodschap van Jezus voor ons leven is. We hopen op verdieping van geloof en nieuwe inzichten om dat wat de Bijbel ons vertelt steeds weer in een nieuw licht te zien, opdat de vaak bekende teksten opnieuw je hart mogen raken.

De onlinestudie wordt gegeven door John Sussenbach en Jojanne Kemman en zal tweewekelijks plaatsvinden op de maandagavonden 30 oktober, 6 en 20 november, en 4 december steeds om 20.00 uur. Meld je aan via de aanmeld butten.

Een paar dagen voorafgaande aan de eerste avond ontvang je een deelnamelink.